חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

הוברבנד הרב שמעון

רב, סופר והיסטוריון. פעל בוורשה, היה בקבוצת העבודה של עמנואל רינגנבלום

תאריך לידה: תרס"ט (19 באפריל 1909)
תאריך אחרון ידוע: ב- 18 באוגוסט 1942 נשלח לטרבלינקה

נולד בחנצין, ליד קיילץ, בפולין. התחנך אצל הרבי מחנצין, והוסמך לרבנות על ידו. מגיל צעיר כתב סיפורים ביידיש ובעברית, ולאחר שעבר לפיוטרקוב (במחוז לודז') ייסד חברה בשם: חברה למדע יהודי. במקביל הרצה וכתב מאמרים בנושאים הקשורים לתולדות ישראל, לדת ולמדע.

תקופת השואה
הוא עצמו מספר שבהיותו בפיוטרקוב, בתחילת המלחמה, התחילו הפולנים לרכז את ספרי התורה מבתי הכנסת לבית כנסת אחד. ביום ב' פ' ויגש (8 בינואר 40') הגיעו הוא וחבריו לבית הכנסת שבו ריכזו הפולנים את הספרים, פרצו את הדלת והצליחו להציל כ- 300 ספרי תורה. באותו זמן בערך איבד את אשתו ואת בניו שנפגעו מההפצצות על העיר וסביבתה. אז החליט לעבור לוורשה, ושם השתלב בפעילות הסיוע. הוא ניהל את המדור הדתי של החברה היהודית לעזרה הדדית, "ס"א", רשם פורטוקולים מהישיבות ובשלב מסוים אף התמנה לחבר מועצת הרבנים של ורשה. כמו כן היה חבר ההנהלה של מפעל התיעוד ההיסטורי - הארכיון המחתרתי של עמנואל רינגבלום - "עונג שבת". במסגרת זו עסק באיסוף חומר, בחיבור רשימות וברישום עדויות מפי אנשי הגטו על הקורות אותם באותם ימים. במיוחד שם דגש על תיאור החיים הדתיים בגטו. את עבודתו זו לא הפסיק אפילו בתנאים הקשים ביותר. על אחת מעבודותיו אף זכה בפרס מטעם הארגון היהודי לתרבות. הוא הצטיין כחוקר אובייקטיבי, שרשם את ההתרחשויות בנאמנות וללא משוא פנים. עמנואל רינגבלום הטיל עליו, בין השאר, לאסוף חומר היסטורי שטמון בשאלות ותשובות שחיברו גדולי פולין. הוא הספיק להשלים את החלק הראשון של עבודה זו, שהודפס לאחר המלחמה ביידיש, תורגם לאחר מכן והוכנס לסוף הספר "קידוש השם" שבו כונסו כתביו.

ד"ר רינגבלום מעיד עליו: הוא היה בעל טבע עדין שאין רבים דוגמתו בימים אלה. הוא היה בקי גדול בספרות התורנית ובהיסטוריה היהודית. אולם הוא ייזכר בעיקר בגלל התיאורים ההיסטוריים של סבלות האוכלוסייה היהודית במלחמה זו בגטו ורשה. חומר זה משמש, וישמש עוד, את ההיסטוריונים.

בגטו חלה הרב הוברבנד בטיפוס הבהרות, אך לא עבר זמן רב מאז שהחלים מהמחלה והוא נלקח לטרבלניקה, שם נספה בהיותו בן 33 בלבד, יחד עם אשתו השנייה.

מקורות
הרב שמעון הוברבאנד - קידוש השם - כתבים מימי השואה, בעריכת נחמן בלומנטל ויוסף קרמיש, סקירה ביוגרפית בתחילת הספר. פרבשטיין אסתר - בסתר רעם.


מקור הערך: אתר "זכור" של מכללה ירושלים


הערות לערך:
שם המעיר: משה טייכטל
הערה: נדמה לי שהרב הוברבנד היה מצאצאי ה'חוזה' מלובלין.


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן