חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

פרעות תרפ"א - 1921

פרעות תרפ"א (1921). רצח יהודים ביפו ובפתח תקווה.

בשנת 1921 הייתה יפו העיר המעורבת השנייה בגודלה בארץ והיהודים מנו בה 40% מכלל התושבים (16 אלף יהודים לעומת 26 אלף ערבים). ההרגשה שהממשלה הבריטית אכן מתכוונת להגשים את הצהרת בלפור, הייתה הסיבה להתפרצות האלימה נגד היהודים. בדרך זו חשבו הערבים לעצור את העלייה ולמנוע את הקמת הבית הלאומי ליהודים בארץ-ישראל.
ב-1 במאי 1921 הסתער המון ערבי על יהודי יפו. הותקפו עוברים ושבים ונבזזו חנויות, אולם היעד העיקרי היה "בית החלוץ", שבו שכנו 100 יהודים שזה עתה עלו ארצה. העולים ניסו להתגונן בעזרת מוטות ברזל שעקרו מהגדר, וכאשר הצליחו להדוף את ההמון הופיעו שוטרים ערבים ופתחו באש על המגינים. ההמון הסתער בעקבות השוטרים אל תוך הבית, הרג 13 עולים ופצע 24.
אותו בוקר נרצחו בשכונת אבו-כביר שישה יהודים, ביניהם הסופר הנודע יוסף חיים ברנר.
מיפו התפשטו הפרעות לעבר פתח-תקווה, שהותקפה ב-5 במאי על-ידי אלפי ערבים, שחלקם עבדו כפועלים אצל איכרי המושבה. פלוגת צבא הודי, שחנתה בראש-העין הסמוכה, הוזעקה למקום וחייליה פתחו באש מכונת ירייה לעבר הפורעים. 14 ערבים נהרגו והשאר נמלטו מן המקום. אותו יום נהרגו 48 ערבים ו-4 מגינים יהודים. פתח-תקווה ניצלה הודות להתערבותו המהירה של הצבא.
בשני ימי הפרעות נרצחו 43 יהודים ו-146 נפצעו, מתוך יישוב שמנה 82,800 יהודים.


מקור הערך: יהודה לפידות


הערות לערך:
שם המעיר:
הערה: על מאורעות תרפ"א בבית החלוץ ביפו(שם נהרגו 15 עולים חדשים ושני מנהלי הבית - דובה ויהודה צ'רקסקי) כתבתי את הספר "הנדר" (הוצאת תמוז 1986).
בברכה,

משה גרנות
granotmoshe@walla.co.il


שם המעיר: מרדכי ליפמן, פובליציסט
הערה: האירועים הקשים ביפו ובסביבתה הקרובה היוו למעשה את פתיחתה של "הנכבה היהודית" שנמשכה בשרשרת של אירועי דמים: 1921, 1929, 1941 (הפרהוד בבגדד)ו-1948. למעשה הנכבה הזו היא הנכבה האמיתית משום שהיהודים לא הרימו יד או כלי נשק על שכניהם הערבים, ואילו הערבים הם שפתחו, בכל המקרים האמורים, במסע שחיטות שכוון לפחות בהתחלת האירועים, כנגד שכניהם היהודים.
מקור ההערה: ידע אישי
לעיון נוסף: אות מכון לעריכה ולהוצאה לאור


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן



ערכים קרובים
הצהרת בלפור