חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

תגלת פלאסר

מלכי אשור. תגלת פלאסר הראשון, מלך אשור 1120-1074. תגלת פלאסר השלישי: מלך אשור בין השנים 727-744 לפה"ס.

תגלת פלאסר השלישי - תמונתו מתוך סטלה השמורה במוזיאון הבריטי.

תגלת פלאסר הראשון,
מלך אשור 1120-1074, הרחיב את גבולות אשור במערב עד לחוף הים התיכון. היה פטרון אמנות ואדריכלות, והקים ספרייה מן הגדולות ביותר ששרדו.
תגלת פלאסר השלישי - מלך אשור בין השנים 727-744 לפה"ס. יש לו כמה כינויים: תגלת פלסר (מ"א ט"ז י'), תגלת פלנאסר או תגלת פלנסר (דהי"א ה' ו'-כ"ו).

תיגלת-פלאסר השלישי פתח בעלייתו לכס ממלכת אשור תקופה חדשה בתולדות האימפריה ובזמנו הסתמן שינוי יסודי במדיניותה ובאופי פעילותה הצבאית.
חלק מן הארצות הכבושות אורגן מחדש במסגרת מנהלתית-טריטוריאלית של פחוות אשוריות, הוצבו בהן נציבים והם נחשבו חלק מן המינהל האשורי.
בעקבות שיטת ההגליה הדו-סטרית שפותחה ושוכללה בתקופה זו חלו גם שינויים ניכרים בהרכב האוכלוסייה של פחוות אלו. ארצות אחרות שבאו תחת עול אשור זכו להתקיים במעמד של ממלכות גרורות. המרקם האתני והחברתי שלהן לא נפגע, או שנפגע במידה מועטה בלבד, ושליטיהן והמינהל העצמי שלהן נשארו על מכונם. אולם מעמד זה היה מותנה בנאמנות מדינית לאשור ובחובות כלכליות, בעיקר בצורת מסים, שהפרתן הייתה עלולה לגרור לביטול המעמד של מדינה גרורה ולסיפוחה בתור פחווה לאשור תוך ביטול האוטונומיה שניתנה לה קודם לכן.
בשנת 740 לפנה"ס חזרה אשור בהנהגתו של תיגלת-פלאסר לפעול במערב. באותה שנה נכבשה ארפד. ובשנת 738 נכבשה כלנה. בכך הושלמה השתלטותה של אשור על צפון סוריה והופגנה עליונותה כגורם צבאי-מדיני בכל מערבה של אסיה. הכרת שליט האיזור בעובדה זו משתקפת ברשימת המלכים שהעלו מס לתגלת-פלאסר ב-738. ביניהם נכללו שליטים של מרכז סוריה (כמו חמת) ודרום סוריה (דמשק) וכן רצועת החוף הפיניקית (גבל וצור), אך גם מלכים רחוקים יותר כמו מנחם מלך ישראל ("מנחם השומרוני") וזביבה מלכת הערבים וכן שבט קדר.


הערך תגלת פלאסר השלישי במאגר גשר

מקור הערך: ויקיפידה

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן